Credit: unsplash.com – @jupp
Aklınızda hayal ettiğiniz bir görüntüyü sadece birkaç kelime ile gerçek bir sanata dönüştürebileceğinizi biliyor muydunuz? Şimdiye kadar hayatınızda hiç boya fırçası kullanmasanız da yapay zeka modeli Midjourney ile zihninizde tasarladığınız her şeyle dijital bir sanat eseri yaratabilirsiniz. Üstelik tek yapmanız gereken aklınızdan geçenleri birkaç kelime ile tanımlamak ve ortaya çıkan görüntü ile gurur duymak! Bu kez teknoloji ve sanatı bir araya getiriyor, Midjourney'i daha yakından tanımak için mercek altına alıyoruz.
Midjourney ile Tasarım Dünyasına Yeni Bir Boyut Kazandırın
Credit: unsplash.com – @swello
Midjourney, son zamanlarda çok sık kullanılmaya başlanan ve doğal dildeki komutları sanatsal görüntülere dönüştürebilen bir yapay zeka örneği. Aslında teknoloji dünyasındaki gelişmelerle birlikte görüntü oluşturucu yapay zeka modelleri artmaya başlasa da, Midjourney hem oluşturduğu kaliteli görseller hem de kullanım kolaylığı ile ön plana çıkmayı başarıyor. Geniş dil modeli sayesinde kamyonet arkasında uyuyan köpekler birden bire gününüzü güzelleştirecek tatlı bir görsele dönüşürken; aklınızdan geçirdiğiniz denizde sörf yapan bir kadın ve kızı, evinize asmak isteyebileceğiniz tablolara çevriliyor. Üstelik yüksek kaliteli görüntüler elde etmek ve Discord sohbet uygulaması aracılığıyla çalışan Midjourney'i kullanmaya başlamak için özel bir yazılıma ihtiyacınız yok.
Herhangi bir görüntü oluşturmak için seçeceğiniz kelimelerin İngilizce olması ve komutların / ile başlaması gerekiyor. Bir dakikadan daha kısa bir süre içinde hayal ettiğiniz görsel yapay zeka modeli sayesinde ekranınıza düşüyor. Ayrıca görsellerin boyutunu ayarlamak için de en-boy oranlarını değiştirebileceğiniz basit komutlar sunuluyor.
Yaratıcılığınızı Sanata Dönüştürün!
Credit: unsplash.com – @christopher__burns
Midjourney, oluşturduğu görüntüler sayesinde yalnızca teknoloji dünyasını değil aynı zamanda sanat dünyasını da yakından ilgilendiriyor. Bu dijital sanatı yaratma arayışında başarılı olmak için dikkat etmeniz gereken bazı tüyolar var. Günlük hayatınızda yapacağınız işin aynı şekilde farklı kelimelerle tekrar tekrar anlatıldığını düşünün. Şimdiden bunaldınız değil mi? İşte, Midjourney'i kullanırken de gereksiz sözcüklerden, uzun açıklamalardan kaçınmanız ve aklınızdaki görüntüyü kısa ve öz bir şekilde anlatmanız gerekiyor.
Midjourney, kelimenin tam anlamıyla herkese güzel sanat eserleri üretme fırsatı veriyor. Bunu daha iyi bir şekilde yapmak isteyenler, yapay zeka modelindeki stillerden ve araçlardan yardım alıyor. Örneğin kendi fotoğrafınızı 1700'lü yıllarda yaşamış bir kraliçeye dönüştürmek istiyorsanız stilinizi seçip Viktorya dönemi ve kraliçe kelimelerini kullanmanız yeterli. Bununla birlikte hayranı olduğunuz ressamların tarzından ilham alarak ortaya çıkaracağınız sanat eserini bir adım ileri götürebilirsiniz. Farklı tarzları kullanmak için Midjoruney'e tüm zamanların unutulmaz eserlerine imzasını atan Leonardo da Vinci tarzında oluşturulmuş bir kedi fotoğrafını hayal etmesini söyleyin. Midjoruney kullanmanın en iyi tarafı, gerçek bir sanat ortaya çıkarmak için resim yapabilme zorunluluğunuzun olmaması diyebiliriz.
Peki Ya Telif Hakları?
Midjourney her ne kadar kullanım kolaylığı ve ortaya çıkardığı sanatsal görüntüler ile konuşulsa da, 16.000'e yakın sanatçının sanat üretimi araçlarını eğitmek için bu modeli kullandığı iddia ediliyor. Son zamanlarda yapay zeka araçları tarafından üretilen eserlerin telif haklarının kime ait olduğu tartışılıyor. Bu tartışmalar ışığında geçtiğimiz günlerde Midjourney’i eğitmek için hangi sanatçıların çalışmalarından esinlenildiğinde dair bir liste yayımlandı. Listede David Hockney, Damien Hirst, Walt Disney, Picasso, Egon Schiele, Frida Kahlo, Banksy, Guerrilla Girls, Yayoi Kusama, Francis Bacon ve Andy Warhol da yer alıyor. Eğitim verilerinin gerçek sanatçıların çalışmalarından oluşan bir koleksiyona dayanması, özellikle sanatseverler tarafından olumsuz karşılanıyor.